V Německu a na Slovensku teče pivo proudem. Zkuste nové příchutě

Berlín/Bratislava - Pivní velmocí je vedle Česka také sousední Německo, kde s příchodem léta začíná sezóna festivalů, na kterých poteče zlatavý mok proudem. Na který z nich se vydat? To pivovary v zemi pod Tatrami v době prakticky neustálého poklesu spotřeby piva přišly na trh s novým nízkoalkoholickým nápojem, ciderem.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Méně alkoholická piva připravil na léto například berlínský minipivovar Eschenbräu. Podnik skrytý v jednom ze sklepů sídliště Wedding, který se celoročně zaměřuje především na třinácti- i vícestupňové speciály, v létě tradičně mění nabídku a vychází vstříc těm, kteří v horku hledají slabší nápoj. Návštěvníci tak mohou ochutnat jedenáctistupňovou Chmelovou perlu, kterou v polovině prázdnin na čepu vystřídá desetistupňové Letní pivo vařené z ječného, žitného a pšeničného sladu.

Minipivovar Brauhaus Spandau v západní části Berlína sice letos v létě vsadil na silná piva, ale na rozdíl od velkých koncernů, které zásobují pivní festivaly, se rozhodl jít cestou tmavých piv. Zákazníci tak mohou vyzkoušet, jak chutná tmavý pšeničný speciál, což je na německé poměry velmi neobvyklá pivní sorta.

Popularita pivních mixů roste

Zahradní restaurace i bary jich nabízejí několik druhů a už dávno si nevystačí s původním označením radler, které zahrnovalo všechny typy piva smíchaného s limonádou. Nyní tak na nápojových lístcích najdou zákazníci Alster (klasické pivo s citronovou limonádou), Russen (pšeničné pivo s citronovou limonádou), Radler (pivo s pomerančovou limonádou), Diesel (pivo s colou) nebo dokonce i Turbo Diesel (pivo s colou a s třešňovou pálenkou).

V německé metropoli mezi tradiční pivní mixy patří ještě Berliner Weisse. Je to výčepní pivo ochucené ovocným sirupem, které díky tomu může nabrat růžovou, zelenou nebo dokonce fialovou barvu.

Inovace na slovenském trhu

"Ležáky plzeňského typu patří i nadále mezi nejoblíbenější piva Slováků. Trh s pivem už několik let zpestřují míchané nápoje z piva, zvyšuje se spotřeba nealkoholických piv, objevují se i ochucená nealkoholická piva, což souvisí i s celkovým životním stylem dnešní doby," sdělila šéfka Slovenského sdružení výrobců piva a sladu Jana Hurná.

Na pultech prakticky každého většího supermarketu na Slovensku lze najít pestrou paletu piv, silné zastoupení má česká produkce. Speciální piva nabízejí také malé pivovary ve snaze odlišit se od konkurence. Zákazník může sáhnout nejen po klasickém hořkém pivu, ale i po radleru, který se vyrábí smícháním piva s ovocnou limonádou nebo šťávou. V nabídce nechybějí ochucená piva, například s příchutí zázvoru, limetky, višně, grepu nebo červených pomerančů, ale také šestnáctistupňové speciály.

Rostoucí nabídku slovenských piv podle Hurné potvrdil i letošní devátý ročník degustační pivní soutěže, kterou organizuje Slovenské sdružení výrobců piva a sladu a která měla čtyřikrát tolik kategorií než při své premiére.

Právě inovace pivovarů údajně tlumí pokles spotřeby piva. Ta loni na Slovensku klesla na nejnižší úroveň od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993. V minulém roce každý obyvatel Slovenska vypil v průměru 70,4 litru piva, což ve srovnání s předchozím rokem představuje pokles o více než litr.

Před začátkem letošní hlavní sezony představily pivovarnické společnosti na Slovensku novinku - cider, který se vyrábí kvašením jablečné šťávy. Hurná uvedla, že tato kategorie je nejrychleji rostoucí třídou alkoholických nápojů na světě.

Témata: Pivo | Německo | Slovensko
Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nevíte, kam v létě vyrazit na výlet nebo za kulturou? Máme pro vás pár tipů

09.08.2018 10:43 Praha – Turistické atrakce v Česku lákají turisty zajímavými akcemi, aktivním odpočinkem na přírodě…

Kunětická hora: Hrad sehrál významnou roli za husitských válek, měl…

22.07.2018 06:55 Malebný hrad se pyšně vypíná nedaleko města Pardubice na dominantním vrchu, díky němuž se stal…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější o Cestování

reklama
reklama